• Betaalbare oplossing voor akoestiek

Betaalbare oplossing voor galm

Wij garanderen dat het werkt

Kosteloos advies

Voor ieder type interieur

Meer over akoestiek

Waarom je galm moet oplossen

Meer over akoestiek

Hoe werkt het

Een goed akoestisch klimaat is per ruimte verschillend. Elke ruimte heeft een andere functie met de daarbij behorende rust. Samengevat; voor elke toepassing een geschikte akoestiek. Aan een verkoopkantoor worden andere eisen gesteld dan aan een restaurant of concertzaal. En voor een ontvangstruimte gelden andere criteria dan voor een vergaderruimte. Hoe beter de akoestiek hoe meer voordelen qua productiviteit, prestaties en werksfeer.

Lees meer

Iedereen kent wel een ruimte met een vervelende (na)galm. Een galm herken je doordat een ruimte hol klinkt. Om gesprekken te kunnen volgen in een ruimte met een galm, moet je erg geconcentreerd luisteren en dat is vermoeiend. Vooral oudere mensen zijn vaak extra gevoelig voor de gevolgen van een slechte akoestiek. Dit komt doordat het gehoor door ouderdom wordt afgevlakt. De hoogste en laagste tonen hoort men dan minder goed, daardoor klinken gesprekken met meerdere personen -die door elkaar praten- als een wirwar van dezelfde tonen. Het is dan ook echt een verademing zodra je zo’n ruimte met een galm verlaat.

De akoestiek van een ruimte wordt bepaald door de indeling en aankleding van een ruimte. Tegenwoordig is het een trend om ruimtes strak en minimalistisch in te richten. Vaak gecombineerd met een harde vloer, betonnen muren of veel glas. Deze vaak industriële look is populair maar slecht voor de akoestiek. Ook keukens of de hal van een woning zijn een flinke uitdaging qua akoestiek, omdat daar doorgaans geen zachte materialen aanwezig zijn die geluid absorberen. Zorg er dus voor dat je een goede balans hebt in een ruimte met harde en zachte (absorberende) materialen.

Hoofd foto
cork-wall-optimized-1-480×480

Hoe werkt (na)galm

Geluid ontstaat door trillingen en bestaat uit drie toonhoogten, je hebt een hoge een midden en een lage toon. Hoe sneller de trillingen (lees frequentie) hoe hoger het geluid. De lage tonen trillen minder snel dan de hoge, maar ze hebben wel de meeste kracht. Hierdoor zijn ze moeilijk af te remmen en zijn daardoor langer in de ruimte aanwezig. Het is van belang om de juiste balans te creëren in een ruimte met absorberende materialen die alle toonhoogtes afremmen of stoppen om een galm te voorkomen. Heb je niet genoeg materialen die de lage tonen absorberen maar bijvoorbeeld alleen de hoge, dan zal geluid vervormen.

Lees meer

Geluidsgolven hebben een snelheid van wel 343 meter per seconden, daardoor blijven deze wel duizenden keren weerkaatsen tegen harde materialen en ontstaat er een hol geluid. Vooral harde materialen met een groot oppervlakte zorgen voor een galm, denk dan aan bijvoorbeeld een vloer, muren of (hoge) plafonds. Het geluid blijft in de ruimte hangen totdat de geluidgolven in kracht zijn afgezwakt. Hoe eerder je het geluid stopt of afremt, hoe beter dat is voor de akoestiek. Rem je de geluidsgolven niet af, dan heeft dat tot gevolg dat elkaar verstaan of luisteren naar muziek en televisie lastig wordt. Je krijgt daardoor te veel prikkels binnen wat onnodige veel energie kost met o.a. vermoeidheid als gevolg.

In een kleine ruimte zal geluid sneller weerkaatsen waardoor de kracht van de geluidsgolven snel zullen afnemen. In kleine ruimtes heb je over het algemeen minder last van een galm. In grote ruimtes daarentegen blijft geluid langer weerkaatsen, zeker als er ook nog sprake is van hoge plafonds. Denk bijvoorbeeld aan grote zalen in de horeca of kathedralen en kerken. Overigens wordt een galm bij die laatste twee vaak niet als een probleem gezien. Waar een galm niet wenselijk is dat is vooral in de horeca, kantoren, scholen, kinderdagverblijven, sportzalen maar ook bij thuiswerkers. Vooral op je werkplek thuis of op kantoor wil je graag rust om je heen zodat je je beter kunt concentreren, wat weer ten goede komt aan de productiviteit.

Gevolg van Galm

Heb je een galm in huis dan is dat een belasting voor je lichaam en geest, doordat je te veel prikkels krijgt. Bij een galm blijven geluidsgolven weerkaatsen en word je daar onnodig mee belast. Gevolgen van deze overdaad aan prikkels is dat je daardoor erg moe bent aan het eind van de dag, er ontstaat irritatie en je lontje wordt korter. Dit is niet alleen een belasting op jezelf, maar ook je omgeving heeft daar last van. Andere gevolgen van een (na)galm kunnen zijn hoofdpijn, concentratieproblemen en een hoge bloeddruk. Het oplossen van een slechte akoestiek is dus erg belangrijk voor een goede gezondheid en voor je relatie met anderen.

pexels-ketut-subiyanto-4474035
room divider zand vrouw

Tips voor een beter akoestiek

Iedere ruimte heeft andere wensen en eisen wat betreft de akoestiek. Om de akoestiek te verbeteren moet je al rekening houden tijdens het inrichten van de ruimte die je aan het inrichten bent. Zo absorberen stoffen banken meer geluidsgolven dan een lederen bank. Wil je misschien een kleed op de vloer? Kies dan voor een kleed met een hoge pool in plaats van een dunner kleed. Ook dikke gordijnen absorberen meer dan de dunne versies en voor een nog beter resultaat raden wij aan om meerdere lagen te gebruiken. Veel kussens en plaids helpen goed bij het verbeteren van de akoestiek en zijn meteen leuk om je inrichting meer te decoreren. Een houten vloer is beter voor de akoestiek dan bijvoorbeeld een gietvloer of plavuizen. Heb je veel lange wanden dan hebben geluidgolven meer ruimte om te blijven weerkaatsen, creëer daarom hoeken in de ruimte. Dit kan met roomdividers, ook wel scheidingswanden genoemd en door kasten haaks op de muur te plaatsen. Creëer je met kasten hoeken, dan kan je daar weer planten in zetten of boeken. Deze planten kan je ook gebruiken om een hoek te maken, planten breken de geluidgolven en werken dan als een diffuser. Ben je nog niet tevreden over de akoestiek of wil je het heel minimalistisch houden, kies dan voor akoestische plafondpanelen. Omdat deze hoog hangen vallen ze minder op, ze zijn te krijgen in verschillende vormen.