• Betaalbare oplossing voor akoestiek

Betaalbare oplossing voor galm

Wij garanderen dat het werkt

Kosteloos advies

Voor ieder type interieur

Veelgestelde vragen

Uw vraag ons antwoord

Wat zijn akoestische wandpanelen?

Akoestische wandpanelen hang je aan de muur en zorgen voor minder galm in een ruimte. De panelen absorberen geluid, waardoor er een stillere omgeving ontstaat en de akoestiek wordt verbeterd. Hiermee voorkom je irritatie, hoofdpijn en vermoeidheid en verbeter je de productiviteit. Op kantoor kunnen werknemers zich beter concentreren wanneer er weinig geluidsoverlast is. Ook in de horeca zullen gasten eerder een keer terugkomen als de akoestiek goed is.

 

De akoestische wandpanelen zijn er in twee varianten: basic en premium

Wat is een absorptiewaarde?

De naam zegt het eigenlijk al; het geluid wordt door de akoestische wandpanelen opgenomen. Hierdoor worden geluidsgolven afgeremd en daarbij geabsorbeerd. Zo hebben naast de akoestische wandpanelen, ook meubels, vloerbedekking en gordijnen een absorptiewaarde. Absorptiewaarde wordt gemeten op een schaal van 0 tot 1 (aw)

Waar kan ik de akoestische wandpanelen voor gebruiken?

De panelen kunnen gebruikt worden om de geluidskwaliteit in een specifieke ruimte te verbeteren. Zo zijn de panelen te gebruiken in kantoorruimtes, scholen, theater en horeca. Maar natuurlijk ook thuis (woonkamer, hal, keuken etc). Afhankelijk van de afmeting van het paneel, des te meer geluid kan er worden geabsorbeerd. De panelen zijn alleen voor indoor gebruik.

Waarom zit er bij de Basic wandpanelen afstand tussen het paneel en de wand?

Door een luchtspouw van 2 cm te creëren, worden bepaalde geluidsgolven meer gedempt. Hierdoor kunnen de panelen meer geluid absorberen. Dit werkt als volgt: doordat geluidsgolven de achterzijde van het paneel bereiken, trilt de achterzijde van de plaat mee. Geluidsgolven bereiken daarbij de wand en kaatsen terug door het paneel. Hoge frequenties (tonen) worden gemakkelijker gedempt omdat de golflengte sneller en korter is. Lage tonen (langzame trillingen) zijn lastiger om te absorberen. Het spraakgebied ligt ongeveer tussen de 500 en 1000 HZ en de absorptiewaarde van dit paneel is daarbij 0,65.

Waarom zit er geen afstand tussen het paneel en de wand bij de Premium wandpanelen?

Het frame is dikker, waardoor er meer ruimte aan de achterkant ontstaat voor een extra laag akoestisch materiaal. Dit zorgt voor meer geluidsdemping dan een spouw van 2 cm. De premium wandpanelen hebben een absorptiewaarde van 0,9. De extra ruimte zorgt er ook voor dat de voorkant van het paneel alsnog iets verder van de wand komt. Optisch is er geen tot weinig verschil met het basic paneel. Voor optimale geluidsabsorptie adviseren wij een Artcoustiq premium panel te gebruiken.

Hoe houd ik mijn akoestisch wandpaneel schoon?

Met een microvezel doek hou je het frame stofvrij. Voor het akoestische materiaal kan je een borstelkop en stofzuiger gebruiken. (Gebruik alleen een borstelvorm.)

Er zijn vouwen in mijn akoestisch wandpaneel. Wat kan ik nu doen?

Door beschadiging kunnen er kreukels, deuken en vouwen in het akoestisch materiaal ontstaan. Deze zijn eenvoudig te verwijderen door er overheen te strijken met een strijkijzer op wolstand.